Rozhovor pro Český Rozhlas 3 – Vltava, Telefonotéka

Co to znamená pořídit si nový nástroj a sžít se s ním? V případě violistky Kristiny Fialové to není viola lecjaká, nese značku „Carlo Antonio Testori – Contrada 1745.“ Když si ji Kristina pořídila, věděla, že krásný zvuk bude vykoupen tvrdou dřinou. Teď ale ví, že to stálo za to.

Kristina Fialová patří k nastupující generaci muzikantů, pro něž je už samozřejmostí získávání zkušeností v zahraničí. Po studiu na brněnské konzervatoři u prof. Miroslava Kováře postupně získávala profesionální vzdělání v Drážďanech (prof. Vladimír Bukač), na Královské dánské akademii v Kodani (prof. Tim Frederikson a Lars Anders Tomter) a na AMU u prof. Jana Pěrušky.

To doplnila řadou mistrovských kurzů a dovršila úspěšnými starty na mezinárodních soutěžích, z nichž ten poslední na mezinárodní soutěži Michala Spisaka v polských Katovicích v roce 2013 jí přinesl absolutní vítězství a tím i vstup mezi absolutní interpretační špičku – pozvání na zahraniční pódia a k předním orchestrům na sebe nenechala dlouho čekat.

Kristina pochází z hudební rodiny, otec Petr Fiala je skladatel a vynikající sbormistr, sloučením jeho tehdejšího sboru Foerster s dívčím sborem Amititia, který vedla jeho manželka Ludmila, vznikl v roce 1991 Český filharmonický sbor.

Kristina tak odmala zpívala, výborně hrála na klavír (její sestra Tereza je profesionální klavíristkou), pak na housle – a k viole se dostala vlastně náhodou.

Jak k tomu došlo, jak vypadá její hudební manželství s violoncellistou Petrem Nouzovským (jeden z posluchačů se ptal, zda doma nedochází k muzikantské rivalitě), jak a proč se podílí na činnosti Nadačního fondu Impuls soustřeďující prostředky pro nemocné s roztroušenou sklerózou, jak dokončila před měsícem nahrávku zcela nové CD se skladbami pro rodinné dueto a spoustu dalších zajímavostí o této sympatické mladé dámě se ovšem dozvíte, když si pustíte záznam našeho vysílání.

Záznam celého rozhovoru naleznete zde:

https://vltava.rozhlas.cz/ceska-violistka-kristina-fialova-pet-let-jsem-si-zvykala-na-svou-violu-5348913

"…Milovníci temného, sametového zvuku violy si vychutnají tuto skvělou nahrávku královny české violy Kristiny Fialové …"

Klassik

"…violistka Fialová je všeobecně oceňovaná za svůj výrazný interpretační projev, který vyzařuje temperamentem, brilantní tónovou kulturou a inteligencí celkové výstavby. Její dokonalá technika a obrovská muzikalita na sebe nenechaly dlouho čekat…"

Ostravan

"…Kristina Fialová má sametový tón perfektní nejen pro lyrické pasáže…"

Gramophone